Przepisy kulinarne

Ja to z tym soleniem to też chyba u Gesslerowej gdzieś wyczaiłam 🙂 a z cebulą nie próbowałam, ale mam na uwadze.
Dziewczyny, co proponujecie na romantyczną kolację ?🙂 nie mam zupełnie pomysłu. coś lekkiego i prostego🙂
może jakaś tarta albo np coś takiego: http://www.kwestiasmaku.com/dania_dla_dwojga/tarty_tartaletki_quiche/quiche_z_porami_kozim_serem/przepis.html
Ja też mam problem, dziś kupiłam pęczek białych szparagów i nie mam pojęcia co z nimi zrobić. Chciałabym zrobić jakiś lekki obiad jutro ale nie mam kompletnie pomysłu jak je wykorzystać. Macie jakieś sprawdzone przepisy?
Kami   kasztan z gwiazdką
14 maja 2012 21:13
Green ja szparagi tylko gotuję (woda z solą i cukrem) i robię do nich beszamel - zawsze są pycha  😜 Czasem dodaję też do gulaszu pod koniec duszenia. A wczoraj jadłam w restauracji przepyszny krem ze szparagów i chyba spróbuję taki zrobić. Podejrzewam że szparagi były zmiksowane z ziemniakami  🙄
Jak się znudzą szparagi z wody, można zrobić z nimi risotto.
Misskiedis   Jeździj nocą, baw się i krzycz na całe gardło!
15 maja 2012 09:23
Albo zapiekankę 🙂
Dziewczyny, mam tłum ludzi w sobotę i niedzielę w domu. Potrzebuję pomysłów na jakieś szybkie, niedrogie przystawki - szczególnie sałatki! Byle było tego dużo 😉
Co podać na stół by się stado głodnych ludzi najadło a ja żebym nie musiała się strasznie narobić - szczególnie że część ludzi mam w sobotę, część w niedzielę więc nie będę miała dużo czasu.
jajka faszerowane + salatka: kurczak smazony+ryz+ananas+kukurydza (zapycha!😉) + bagietka pokrojona + micha pomidorow z bazylia i oregano do tejze bagietki + 3 blachy muffinow na deser😉
ash   Sukces jest koloru blond....
21 maja 2012 08:50
Muffinka, zrób sałatkę Cesar z piersią kurczaka podsmażoną ( pokrój w cienkie paseczki). Prosta, szybka do zrobienia i bardzo smaczna.
Postaw w dwóch miskach, łatwiej będzie takiemu stadu się rządzić🙂
Bagietki pokrojone ukośnie, pomidory z mozzarellą i bazylią skropione oliwą z oliwek, jajka z majonezem, jajka z wędzonym łososiem przybrane świeżym koperkiem, deska serów ( zółte, plesniowe) przybrana winogronami.
Polecam na niedzielny obiad:
http://www.mojegotowanie.pl/przepisy/warzywa/cielecina_w_pomaranczach_po_azjatycku

wino oczywiście dałam zwykłe białe. Szybkie, proste i bardzo ciekawe w smaku 🙂
Dzięki dziewczyny!
Jak macie jeszcze jakieś pomysły to czekam🙂
z gotowego ciasta francuskiego paszteciki, kroisz w kwadraty, skladasz na pol, zlepieasz mokrym widelcem brzegi😉 do srodka cokolwiek co masz pod reka:
- przesmazone z cebulka pieczarki
- szpinak z lososiem
- twarozek na pikantno
- mozarella z oliwka
- jajko podziabane ze szczypiorkiem
- kielbaske posiekana przesmazona z cebulka
- dowolne wariacje na temat😉

Mozna tez na slodko nadziewac🙂
Pauli   Święty bałagan, błogosławiony zamęt...
21 maja 2012 12:55
Muffinka
Przyszły mi do głowy "koziołki" (tak w każdym razie nazywa się to danie u mnie w domu 😉 ).
Potrzebujesz do tego parówek, pieczarek, cebuli i koncentratu pomidorowego + oczywiście przyprawy do smaku.
Parówki kroisz mniej więcej na 3 części i każdy z końców lekko nacinasz na krzyż, ale tak, żeby parówka po podsmażeniu się nie rozleciała, nacięte końce odegną się przypominając różki 🙂
Osobno trzeba poddusić cebulę z pieczarkami, zalać odrobiną wody i dodać koncentrat pomidorowy, do takiego gęstego sosu dodajesz podsmażone parówki.
Można doprawić całość odrobiną oregano i bazylii, ja dodaję jeszcze chili, no i oczywiście sól i pieprz.
kujka   new better life mode: on
24 maja 2012 14:51
Muffinka, jak ma byc duzo szybko i prosto - zrob jakas salatke z makaronem 🙂

Laski, co na obiad z baklazanem w roli glownej? Macie jakies sprawdzone przepisy?
Bakłażan pieczony:

bakłażana myję, kroję w kostkę (albo paski, albo co inne)
w misce mieszam trochę oliwy, soku z cytryny, soli, mielone kolendrę i kumin, sól, pieprz
taplam w tym bakłażana
przekładam do żaroodpornego naczynia
piekę około godziny, co jakiś czas mieszając
gdzieś tak w połowie dodaję (ale nie zawsze) czerwoną fasolę z puszki (opłukaną)
na tym etapie można też dodać czosnku (jeśli się doda za wcześnie, może się spalić)
można też dodać pomidory
podawać najlepiej z jakimiś liśćmi (kolendra, pietruszka)

Średnio to wygląda, ale smakuje dobrze (tzn. ja lubię).

Jak ma bardziej wyglądać, to można bakłażana przeciąć wzdłuż na połówki. Naciąć miąższ w kratkę, polać oliwą (i co tam jeszcze pasuje) i tak upiec.

Jest jeszcze baba ganoush, ale to już zupełnie niewyględne.
http://zagotuj.blogspot.com/2012/01/baba-ganoush-po-izraelsku.html
kujka   new better life mode: on
24 maja 2012 16:05
Teodora, dzieki!  :kwiatek:
baba ghannoush znam, w Syrii sie zajadalam.

sprobuje tym razem chyba czegos takiego:
http://lubimy.jedzenie.org/przepisy/kategorie/dania-glowne/wegetarianskie/
Babę G. robiłam w kilku wersjach, ta opisana wyżej jest bardzo puchata 🙂
Tylko dużo bakłażana i mało pasty z niego...
Dzięki za rady :kwiatek:
JARA   Dumny posiadacz Nietzschego
04 lipca 2012 18:03
Condina   Charakter, Charisma, Klasse.
16 sierpnia 2012 10:38
czy ktos z voltowiczow posiada sprawdzony przepis na nalesniki francuskie?  😀
Facella   Dawna re-volto wróć!
25 sierpnia 2012 18:56
dostałam ogromną cukinię i nie wiem co z nią zrobić  👀 wczoraj pokroiłam na plasterki dość cienkie, posypałam solą, pieprzem, obtoczyłam w mące, rzuciłam na patelnię i zjadłam z ryżem. jakieś takie mdłe, nie posmakowało mi. co mogę z nią zrobić poza nafaszerowaniem? najlepiej tak, żeby jakoś smakowała. bo wczoraj smakowała nijak, właściwie nie miała smaku...
moja mama robiła placuszki z cukinii, ścierasz na tarce i robisz tak jak ziemniaczane 🙂
z cukinii pyszne jest leczo, mozna tez dorzucic do szaszlykow albo zgrillowac, w piekarniku mozna tez normalnie upic w krazkach, trzeba tylko dobrze posmarowac oliwka z duza iloscia ziol prowansalskich i czosnku🙂
Czy jest jakas ksiazka, tych 2 dziewczyn z tvn co gotowwaly tak zdrowiej,  np kebaby , mielone ale w zdrowej wersji?
Pauli   Święty bałagan, błogosławiony zamęt...
28 sierpnia 2012 20:51
crazy
Sama byłam ciekawa i oto co znalazłam 😉
KLIK

Chyba muszę się w nią zaopatrzyć 😀
krem z cukinii - szał ciał!
szukam prostych przepisów na szybkie dania, które smakują dobrze zarówno na ciepło, jak i na zimno.
zapowiadają się ciężkie czasy siedzenia od rana do wieczora w szkole i w międzyczasie chciałabym coś sobie zjeść. posiłek przygotowywałabym dzień wcześniej. jakieś pomysły? kanapki mnie nie zadowalają 😉
dostałam ogromną cukinię i nie wiem co z nią zrobić  👀 wczoraj pokroiłam na plasterki dość cienkie, posypałam solą, pieprzem, obtoczyłam w mące, rzuciłam na patelnię i zjadłam z ryżem. jakieś takie mdłe, nie posmakowało mi. co mogę z nią zrobić poza nafaszerowaniem? najlepiej tak, żeby jakoś smakowała. bo wczoraj smakowała nijak, właściwie nie miała smaku...



roladki z cukinii - kroisz wzdłuż, podsmażasz na patelni, oczywiście przyprawiasz, a jak wystygnie, to kładziesz na cukinii np. kawałek fety (albo coś innego wg uznania, może być jakaś pasta, warzywko, mięsko) i rolujesz, na koniec spinając wykałaczką 😉
cavaletti, np. różne wariacje na temat tabbouleh - kus-kus, pomidory, papryka, ogórki, pietruszka, sok z cytryny, oliwa. Albo inne wypełnienie (kasza jaglana, ryż), inne dodatki. Czosnek/cebula to chyba do szkolnej sałatki mniej pasuje, ale też można.

Możesz sobie porobić pasty (z ciecierzycy, z bobu z koperkiem, z bakłażana) - i osobno brać np. sucharki, krakersy (albo pokrojone warzywka).

Można by jakieś naleśniki porobić (nie za dużo farszu, zwinąć w rulony, pokroić w poprzek).
Albo samosy (z warzywkami?).
Albo paje (chociaż te lepiej wrzucić choćby do mikrofali na chwilę). Mogą być np. z groszkiem i ziemniakiem.

--

Cukinię lubię usmażyć w takim bardziej indyjskim klimacie. Z kurkumą, kolendrą, pieprzem, kuminem, papryką, gorczycą, goździkami itp. Można użyć gotowej przyprawy curry, ale to jakaś ostateczność 😉 Już lepiej sobie własną zawczasu zrobić.
a ja się wtrącę z przepysznym ciachem 🍴 sernik z jogurtów naturalnych, taka pianka, rozpływa się w ustach, chyba pójdę zjeść kawałek 😂
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się