wypieki i słodkości domowej roboty

Seksta   brumby drover !
30 grudnia 2008 00:03
AN o kurka, do Browaru to ja mam kawał ( mieszkam od drugiej strony przed Smochowicami) ale...dla mleka w proszku wszystko i jutro tam jestem!!!
Dzięki za info, jesteś wieeeelka  😅
pytanie do ekspertek blokowych 😉
powiedzcie mi prosze ile tych herbatnikow trzeba wrzucic? bo szczerze to nigdy w zyciu takiego bloku nie jadlam ani nawet nie widzialam i nie wiem jaka to ma miec konsystencje  😡
a któras pisała o muffinkach z bananem i cynamonem - jak dodać tego banana?  😡
Ja poprostu kroje banana w kostkę 😉
muffinka,
czy mozesz mi odp na pytanie co do bloku? 😉
kasska, ja daje na oko zeby było w miarę gęste ale oblepiało wszystkie ciasteczka
Sorry kasska przeoczyłam Twoje pytanie, ale już sznurka Ci odpowiedziała 😉
Jak będzie mniej herbatników to też się nic nie stanie, więc bez stresu 😉Ja czasami daję także rodzynki do środka, ale rzadko, wolę z samymi herbatnikami.
ja również robiłam blok wg Sznurki i jest pycha !!!!!!!!!!!!! Dzięki Sznurka 🙂
Może macie jeszcze jakieś przepisy na ciasta łatwe, szybkie i do zrobienia bez pieczenia ?
a ja jadłam pychotną rzecz u mamy
niby banalne ale
jabłka z wydrązonym srodkiem nafaszerowanym cynamonem i rodzynkami, całosc zapakowana w ciasto francuskie, oklejona nim i upieczona
pychotności!
Ja do takich jabłek dodaje czasem jeszcze troszkę miodu. Zdadzam się sznurka, pyszne są.

justyna koniecznie bez pieczenia?
Muffinka niestety koniecznie bez pieczenia bo w mieszkaniu, które wynajmuje nie ma piekarnika 🙁 ale mogą być też pieczone jak do domu kiedyś wrócę to będę piec jeeee
Blaszke wysmarować masłem ,posypac bułką tartą..
na to pokrojone w plastry jabłka (można dodać inne owoce również np.banan, jeżyny, maliny)-ale to mam być proste.
Na to kruszanka, cukier waniliowy, cynamon i do piekarnika.
Podawać na ciepło.
Można z lodami lub śmietanką.
Znika szybciej niż się robiło 😉
To jak bez pieczenia to może: ptasie mleczko, mlekowiec, śmietanowiec lub płatki owsiane w czekoladze.
Albo może poprostu pączki lub faworki 😉 hihi
Edytka   era Turbo-Seniora | Musicalowa Mafia
06 stycznia 2009 16:46
Justyna a moze semifreddo? cos a la lody, ale znacznie latwiejsze w przygotowaniu 🙂
iii na to custard  😅
Strzyga   Życzliwościowy Przodownik Pracy
06 stycznia 2009 17:29
Edytka- bliżej?
dokładnie proszę bliższe informacje Edytka brzmi smakowicie 🙂
Muffinka a cóż to za mlekowiec ?
Edytka   era Turbo-Seniora | Musicalowa Mafia
06 stycznia 2009 17:44
semifreddo to taki włoski deser, trochę przypominający lody. baaardzo prosty w przygotowaniu 😉
sa rozne wariacje, ja wyprobowałam wszystkie i byly pyszne (ale 3 przepis jest moim ulubionym).
niezaleznie od przepisu semifreddo wyjmujemy z zamrażalnika ok 30 minut przed podaniem, bo deser ma byc srednio zmrożony 😉

Czekoladowe semifreddo z miętą
Składniki:
70 g gorzkiej czekolady 
pęczek mięty
łyżka syropu miętowego
5 żółtek
pół litra śmietany kremówki
120 g cukru
100 g wody

Przygotowanie:
Do miski wlewamy 250 ml śmietany kremówki, dodajemy umytą i osuszoną miętę i pozostawiamy na godzinę. W rondlu przygotowujemy syrop z wody i cukru, gotujemy 7-8 minut, aż zgęstnieje i stanie się przejrzysty (temperatura około 120° Celsjusza). Żółtka ubijamy mikserem tak długo, aż nabiorą puszystości i lekkości; cienkim strumieniem dodajemy ciepły syrop i szybko ubijamy mikserem, aż masa ostygnie; dzielimy na dwie części, do jednej dodajemy czekoladę rozpuszczoną w kąpieli wodnej. Dodajemy z dużą delikatnością 250 ml ubitej śmietany. Wlewamy masę czekoladową do foremki uprzednio schłodzonej w zamrażarce, rozprowadzamy równą warstwą (polecamy do tej czynności łopatkę cukierniczą) i wstawiamy do zamrażarki. Przelewamy przez sitko śmietanę z miętą, dodajemy syrop z mięty i ubijamy, dodajemy do pozostałej masy i mieszamy, wylewamy masę do foremki na stężałą masę czekoladową; łopatką wyrównujemy powierzchnię i ponownie umieszczamy w zamrażarce przynajmniej na 2 godziny. Przed podaniem zanurzamy foremkę w ciepłej wodzie, odwracamy i przekładamy na talerz. Semifreddo pokrojone w plastry polewamy sosem czekoladowym i dekorujemy rozetkami bitej śmietany i listkami mięty.


Semifreddo z masą orzechowo-karmelową
Składniki:
Semifreddo
laska wanilii
¼ szklanki cukru
4 duże jajka (oddziel żółtka od białek)
2 szklanki plus 2 łyżki gęstej śmietany
sól

Masa orzechowa
300g orzechów laskowych
200g cukru
4 łyżki wody


Przygotowanie semifreddo:
W dużej misce wymieszaj nasiona wanilii, cukier i żółtka jajek. W osobnej misce ubij śmietanę. W trzeciej misce ubij białka na sztywną pianę z odrobiną soli. Teraz do masy z żółtek możesz dodać śmietanę, pianę z białek, i masę orzechową. Gotową masę natychmiast przełóż łopatką do pojemnika, przykryj plastikową folią i odstaw do schłodzenia.

Przygotowanie masy orzechowej:
W piekarniku rozgrzanym do 225 stopni opiecz orzechy na złoty kolor (ok. 4 minuty). Uważaj, żeby nie piekły się zbyt długo, bo staną się gorzkie. Do rondla z grubym dnem wlej wodę i wsyp cukier, umieść na średnim lub dużym ogniu. Po pewnym czasie płyn zacznie bulgotać i przemieni się w przejrzysty syrop. Następnie stopniowo zacznie nabierać koloru. Potrząśnij lekko naczyniem, aby barwa się wyrównała. Kiedy syrop zrobi się brązowy odsuń rondel od siebie i ostrożnie wrzuć orzechy. Zmniejsz ogień i podgrzewaj przez chwilę mieszając od czasu do czasu aż orzechy oblepią się karmelem i masa nabierze złotego koloru. Następnie wylej ją na pergamin lub lekko natłuszczoną powierzchnię (odporną na wysoką temperaturę). Po 20 minutach, kiedy masa wystygnie i karmel stwardnieje, połam go i zmiksuj na ok. 0,5 cm kawałki. Odsyp połowę, natomiast resztę zmiksuj na proszek (możesz zawinąć karmel w papierowy ręcznik i utłuc wałkiem do ciasta). Na koniec połącz obydwie części karmelu z masą semifreddo.

Semifreddo czekoladowo-migdałowe
Składniki:
15g płatków migdałowych
szczypta soli selerowej
¼ łyżeczki cynamonu
¼ łyżeczki zmielonego kminku
dwa jajka
dwie płaskie łyżki cukru
esencja waniliowa i migdałowa
200g czekolady
półtorej szklanki śmietany kremówki

Przygotowanie:
Uprażyć migdałowe płatki w piekarniku rozgrzanym do 175 stopni Celsjusza, aż staną się lekko brązowe. Roztopić na patelni łyżkę masła, dodać szczyptę soli selerowej, cynamon i zmielony kminek. Dodać migdały i wymieszać. Odstawić do wystygnięcia. Wbić do miski dwa jajka, dodać cukier i dwie łyżeczki esencji waniliowej oraz 2-3 krople aromatu migdałowego. Postawić miskę na garnku z wodą gotującą się na małym ogniu i powoli podgrzewać, mieszając. Gotową masę o gęstej kremowej konsystencji, tzw. zabaglione, odstawić do wystygnięcia. Rozpuścić czekoladę w misce na parze lub w kuchence mikrofalowej (w średniej temperaturze, włączając kuchenkę 2-3 razy na dwadzieścia sekund). Wymieszać jajeczny krem z czekoladą i odstawić do wystygnięcia. Ubić śmietanę kremówkę. Dodać ją w dwóch częściach do masy czekoladowo - jajecznej, powoli mieszając trzepaczką, żeby śmietana nie opadła. Na koniec przez chwilę szybko wymieszać masę łopatką, żeby składniki dobrze się połączyły. Dodać uprażone płatki migdałowe. Wlać ciasto do wyłożonej folią plastykową wysokiej prostokątnej formy – „keksówki”. Zawinąć folią i wstawić do zamrażalnika na około sześciu godzin. Po wyjęciu z lodówki, deser wyjąć z formy, odwinąć z folii, posypać folię kakaowym proszkiem i obtoczyć lodowy blok ze wszystkich stron. Deser podawać w plastrach, udekorowany owocami

Semifreddo pistacjowo-malinowe
Składniki
6 jajek
1/3 filiżanki miodu
filiżanka bitej śmietany
kilka łyżek wody różanej
maliny
pistacje (nie solone!)

Do dekoracji: świeże maliny, świeże figi

Przygotowanie
Oddzielić białka od żółtek. Żółtka zmiksować z miodem na gęstą, kremową masę. Dodać bitą śmietanę i wodę różaną, delikatnie wymieszać. Przełożyć do płaskiej formy wysłanej folią do żywności. Wstawić do zamrażarki na dwie godziny. Po tym czasie wyjąć, na wierzchu położyć maliny i posypać posiekanymi pistacjami. Delikatnie wymieszać. Przykryć folią, wstawić do zamrażarki na kolejne 3 godziny lub na całą noc. Przełożyć do lodówki na 20 minut przed podaniem. Wyjąć z formy, zdjąć folię. Podawać pokrojone w grube plastry z dodatkiem świeżych owoców.


a ja dzis w koncu zdobylam sie na muffinkowa odwage...i choc pierwsza partia nie nalezy do udanych bo papierki rozjechaly sie jakos i ciasto sie porozlewalo;/ to druga jest juz w pelni i smaczna i estetyczna 😀 w przyszlym tygodniu kolejne eksperymenty🙂
Edytka brzmi super. 

justyna proszę:



W przepisie jest biszkopt pieczony, ale można również użyć spodów biszkoptowych gotowych 😉
Edytka   era Turbo-Seniora | Musicalowa Mafia
16 stycznia 2009 19:10
zrobilam dzisiaj cupcake'i i ciacha 😀
wygladaja i smakują cudnie. jeszcze tylko musze je udekorowac jak wystygna.
wybaczcie koszmarna jakosc 😉



teraz zabieram sie za dekorowanie  😅
a ja mam pytanie mało wypiekowe ale słodkie jak najbardziej😉 wiem ze mozna do pierogów na słodko dodać na wierzch słodką "polewę" - śmietankę zmieszana z cukrem. I teraz moje pytanie - jakie mają być proporcje??? ile śmietanki ( i ilo procentowej ) na ile cukru??? bo to wszystko na patelnie na minimalny ogień i roztopić, zmieszać żeby powstala gęsta polewa, nie?
Edytka cudne sa!!!!
helcia   Wiedźma z czarnym kotem
28 stycznia 2009 12:55
a ja czytając wczoraj o muffinkach zrobiłam ciasto mufinkowe 😀 Niestety nie było foremek 👿 ale zrobiłam normalnie w blaszce 🙂. Ciasto takie samo jak do muffinek. W pierwszej misce dodałam tylko cukru waniliowego a w drugiej kakao. najpierw wylałam pierwszą miskę a na to tą z kakao. Zobaczymy z tego wyjdzie 🙄
agull   Dążąc do celu
28 stycznia 2009 13:20
Też robiłam już muffinki wg przepisu sznurki.  😅
Dzięki Ci o wielka. 🙇
Robiłam muffinki z bananami, kakaowe i zwykłe. Wszystkie pyszne.

helcia   Wiedźma z czarnym kotem
28 stycznia 2009 14:29
ciasto wyszło i wszystkim w domu bardzo smakuję 😀
a moje muffinki nie chca rosnac 🙁
ja dziś piekę babeczki bananowe  😜
http://www.puszka.pl/przepis/4363-babeczki_bananowe.html
Szepcik,pisz koniecznie jakie te babeczki po upieczeniu bo wyglądają smakowicie 🏇
heh, moje nie będą wyglądać jak na zdjęciu - coś zawaliłam z ta posypką, są raczej w posypkowe ciapki  😎
no i nawaliłam za dużo do foremek i mi wypływa ciasto, więc z góry uprzedzam, że najlepsze by były foremki większe niż standardowe lub takie do muffinek

edit: ale za to są pyszne, takie muffinkowe, tylko trochę za słodkie na mój gust - następnym razem dam mniej cukru
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się