Nie wiem czy ktoś słyszał o właściwościach oleju kokosowego, a taka wiadomość może się Wam przydać. Polecam przeczytać artykuł:
http://yogin.pl/zdrowie/dieta-i-odchudzanie/1088-kokos-i-olej-kokosowy-tajemnica-zdrowia-i-szczuplej-sylwetki.htmlTu fragment:
"Olej kokosowy stosuje się wewnętrznie, jako lek oraz w kuchni, jako środek spożywczy, a także do użytku zewnętrznego.
Ze względu na swoją stałą postać olej nadaje się do smarowania pieczywa, można także z powodzeniem zastąpić nim masło w pieczeniu. Idealny do smażenia w wysokich temperaturach, nie pali się, nie jełczeje, a dzięki swoim właściwościom smakowym oraz aromacie nadaje potrawom orientalny charakter.
Praktycznie nie zawiera utleniających się kwasów tłuszczowych, co sprawia, że jest bardzo stabilny podczas smażenia w wysokich temperaturach, a do tego jest o wiele zdrowszy od niektórych, bardziej popularnych olejów. Nie każdy wie, że oleje takie jak: sojowy, słonecznikowy lub z orzeszków ziemnych nie powinny być podgrzewane do wysokich temperatur.
Olej kokosowy jest też pierwszym tłuszczem, który nie przyczynia się do budowy tkanki tłuszczowej, a wręcz przeciwnie, pobudza przemianę materii i wspomaga ubytek wagi przy nadwadze.
ZASTĄPIENIE DZIENNEGO SPOŻYCIA TŁUSZCZÓW OLEJEM KOKOSOWYM MOŻE SPOWODOWAĆ SPADEK WAGI O OKOŁO 0,5 KG TYGODNIOWO"
A tak bardziej w temacie, mi udało się schudnąć po zakończeniu karmienia piersią 6 kg w 2 m-ce jedynie zaprzestając jedzenia po godzinie 18 i przestrzegając pór posiłków 🙂