Dziękuję bardzo za rady, dzisiaj się za to wezmę. Nic nie wietrzeje ten zapach, strasznie śmierdzi..
Jest na re-volcie ktoś w Danii?
Mając na uwadze Wasze rady narazie nie sprzedaję Pottera. 😀 Wzięłam je dzisiaj do ręki... Przekartkowałam... I narazie zostają. 😀
robakt, wydaje mi się, że lotka13 tam mieszkała jakiś czas temu.
tak, lotka mieszkała kiedyś w Danii.
czy jeśli kupię laptop z Win 8, ale wgram do niego pirackiego Win 7 to tracę gwarancję?
madmaddie, pewnie tak, bo pirackie oprogramowanie = oprogramowanie z nieoficjalnego źródła, czyli modyfikacja na własną rękę, za co producent nie ponosi odpowiedzialności.
Co zrobić z mega skrystalizowanym miodem? Jest twardy jak skała, noża nie idzie wbić.. I jak tu go jeść? 😵
gllosia, wsadź do ciepłej wody słoik. Zimą zawsze kładę na kaloryfer 😉
Jak się nazywa 'takie coś' czym zawiesza się telewizor na ścianie, szukałam na allegro i nic nie mogę znaleźć, wpisywałam haki i nic mi więcej nie przychodzi do głowy 🙇
gllosia miód podgrzej 😉 wstaw słoik do gorącej wody to się rozpuści.
Ircia, uchwyt na telewizor, wieszak na telewizor 😉
JARA dzięki 🙂 chyba miałam zaćmienie mózgu żeby tak prostego słowa jak wieszak nie znaleźć w swoim słownictwie 🤔wirek:
JARA, Ircia, okej, ale czy taki proces można powtarzać kilkakrotnie? Bo podejrzewam, że niebawem na powrót się skrystalizuje, tym bardziej, że słoik pokaźnych rozmiarów. Czy takie podgrzewanie nie "zepsuje" miodu? 🙂
Chciałam ustawić na avatarze na re-volcie gif, jak wrzucam link to wyskakuje informacja, że plik jest za duży lub nie jest avatarem. Gdy zapisuje gif i chcę wrzucić poprzez wgranie pliku wgrywa się samo nieruchome zdjęcie. Jak to zrobić?
podbijam, bo ważne dla mnie 😀iabeł:
infantil, kiedyś z tym walczyłam, był problem wielkości gifu - musiałam zmniejszyć całość. Mogłam zmniejszyć rozmiar w pikselach (sporo poniżej niby minimum) albo zmniejszyć ilość klatek. Chyba zrobiłam to w którejś ze "sprytnych" przeglądarek.
Dostanę gdzieś czarne lampki choinkowe?
Czy mogę wyprasować bluzkę z plamkami? Nie są to duże plamki, takie malutkie kropeczki od tłuszczu, widocznie dopiero jak się przyjrzy człowiek. Nie zdążę już uprać, bo w 2h nie wysuszę. 🙄 Wiem, że to trochę takie fu. 😁 Ale słyszałam, że jak się zaprasuje plamy, to one potem już się nie wypiorą. To prawda?
Krupnik, wypierz i wysusz suszarką, jak zaprasujesz to raczej już nic ich nie ruszy.
Czy piwonia i peonia to to samo?
wg internetu tak, piwonia to spolszczona nazwa a peonia a właściwie paeonia to łacińska nazwa tej rośliny.
Facella, dzięki. :kwiatek: Jakoś zaprałam te plamki i dosuszyłam. Zobaczymy co będzie po praniu. 👀
Ma ktoś jakiś przepis na ciasto, aby było dla laika w pieczeniu i tanio, ale dobre?
Koniec miesiąca, a ja postanowiłam polatać z konia - mama się na mnie wypięła i coś muszę sama skombinować : D
Mamy wątek "[url=
http://re-volta.pl/forum/index.php/topic,236.msg1819073.html#new]wypieki i słodkości domowej roboty[/url]" a tam mnóstwo odpowiedzi na Twoje pytanie, warto przejrzeć to na pewno coś dla siebie znajdziesz.
JARA, Ircia, okej, ale czy taki proces można powtarzać kilkakrotnie? Bo podejrzewam, że niebawem na powrót się skrystalizuje, tym bardziej, że słoik pokaźnych rozmiarów. Czy takie podgrzewanie nie "zepsuje" miodu? 🙂
Jako dzieciak uwielbiałem miód "lejący" i wymyśliłem taki patent, po którym miód już nigdy się nie krystalizuje.
Rozpuść miód w garnuszku na malutkim ogniu i podgrzewaj go aż do momentu, w którym zacznie wrzeć. Zrobi się wtedy taka piana. Zestaw z ognia i jak trochę ostygnie to usuń pozostałości tej piany, coś jakby szumowiny z rosołu. Odstaw aż wystygnie całkowicie i gotowe. Miód będzie czysty i klarowny aż do momentu, w którym go skonsumujesz.
Misiek, a podgrzanie miodu nie zniszczy jego właściwości?
Podobno leczniczy wpływ działa tylko w temperaturze pokojowej? Nawet w lodówce nie powinno się go trzymać.
Zostanie klarowny, ale walory tylko smakowe. 🙁
Dlatego napisałem, że to moje eksperymenty z czasów szczeniackich. Nie mam pojęcia, czy właściwości znikną, czy nie. Wiem za to na pewno, że pozostanie lejący i w smaku nie zmienia się wcale. 🙂
Miód maks 40 stopni 🙂
No właśnie.
miód w słoiku wystarczy wstawić do garnka z gorącą wodą - i się rozpuści
Więc jak ktoś się leczy zimą na przeziębienie gorącą herbatą z miodem i cytryną to mi się śmiać chce, ale za to miód nie ma terminu ważności, także nadrabia troszeczkę tą nieudolność temperaturową.